Léčivé minerální prameny v Luhačovicích

Obrovské bohatství Luhačovic – léčivé minerální prameny

Špičkové lázně v evropském měřítku

Máte rádi Vincentku? Užijte si ji do sytosti! V Luhačovicích můžete objevovat a okusit blahodárnost i dalších proslulých pramenných bratříčků. Pověstná léčivá síla místních minerálních pramenů je samozřejmě jedním z hlavních lákadel Luhačovic. Velké oblibě se ve městě těší festival Otevírání pramenů, který každoročně druhý květnový víkend ohlašuje nástup nové lázeňské sezóny. Je spojený s koncerty, pouličním jarmarkem, besedami a dalšími akcemi. Vrcholí folklorním průvodem a svěcením jednotlivých pramenů. Na tisíce návštěvníků Otevírání pramenů jsou Luhačovice připravené, například organizováním kyvadlové dopravy ze záchytných parkovišť do centra. Na zimu se pak některé z místních pramenů zavírají, to však Luhačovicím nijak neubírá jejich celoroční uzdravující moc.

Proč pít v rozumné míře minerální vody?

V minerálkách je obsažený například dobře vstřebatelný hořčík, dodávající energii, nebo vápník, potřebný pro pevnost zubů a kostí, pro silné srdce a normální hladinu cholesterolu. Pro svalovou činnost a přenos nervových vzruchů je prospěšný sodík, jód zase celkově posiluje a vzpružuje kůži, vlasy, nehty a zuby.

Vincentka

Je nejproslulejším luhačovickým minerálním pramenem, který vyvěrá na severním úpatí Velké Kamenné. Již v roce 1680 byl znám jako „Hlavní pramen“, pojmenování Vincentka dostal až koncem 18. století. Přečtěte si více o Vincentce.

Ottovka

Vyvěrá na pravém břehu Horní Olšavy na úpatí svahu Malé Kamenné o 10 m výše než ostatní prameny. Je nejlidovějším luhačovickým minerálním pramenem. Přečtěte si více o Ottovce.

Aloiska

Patří k nejstarším minerálním pramenům. Vyvěrá v parku nad Bílou čtvrtí o 30 m výše než ostatní prameny. Původně dřevěná studánka byla známa jako Luisin pramenLesní pramen nebo také Pramen v hoře. Přečtěte si více o Aloisce.

Nový Jubilejní

Tento pramen byl veřejnosti zpřístupněn v roce 2013 a najdete jej mezi Společenským domem a vilou Alpská růže. Přečtěte si více o Novém Jubilejním.

Pramen Dr. Šťastného

Je nejzajímavějším luhačovickým minerálním pramenem. Vyvěrá v blízkosti Lázeňského divadla. Přečtěte si více o pramenu Dr. Štastného.

Viola

Vrt pramene Viola se nachází v lese nad minerálním pramenem Ottovky. Byl naražen dne 2.11.2010. Minerální voda je využívána pro pitné kúry lázeňských pacientů a hostů,  pro uhličité koupele, inhalace a kloktání. Přečtěte si více o minerálním pramenu Viola.

Marie

Vrt minerálního pramene Marie se nachází v lese poblíž dřevěného altánku u turistické cesty k Jezírku lásky. Přečtěte si více o minerální vodě Marie.

Minerální pramen Sv. Josefa

Tento minerální pramen vyvěrá v blízkosti kostela Svaté Rodiny. V roce 1994 byl původně zamýšlen jako zkušební vrt do hloubky 500 m, kvůli komplikacím byl vrt dobudován až v roce 2000 a přeměněn na čerpací objekt. Pro veřejnost je pak určena kašna tohoto pramenu (na obrázku). Pro svou nízkou mineralizaci je voda velmi vhodná k pitné léčbě při onemocnění trávicího ústrojí, dýchacích cest a k uhličitým koupelím. Vydatnost pramene je 30 l/min.

Pramen Svatý Josef před kostelem Svaté Rodiny v Luhačovicích

Ostatní minerální prameny

V Luhačovicích vyvěrá dalších 10 minerálních pramenů. Zajímá vás více? Čtěte o luhačovických pramenech.