Reklama
Reklama

Hrací plocha

Aktuální obsazení hrací plochy si můžete stáhnout z:

www.radostova.cz

sekce Zveme Vás

Pátek 30. 9. 2005
Hřiště s umělou trávou bylo otevřeno
Slavnostního přestřižení pásky se ujmul hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš a starosta města Luhačovice Bohuslav Marhoul.

Na dotazy týkající se této investiční akce odpovídá František Hubáček, místostarosta

Co se vlastně skrývá za pojmem fotbalové hřiště s trávou III. generace?
Snaha vytvořit pro fotbal co nejlepší podmínky, které by umožnily mít celý rok stabilní povrch, je asi snem každého správce fotbalových stánků od těch, na kterých se hrají nejdůležitější mezistátní utkání až po ty v nejmenší vesničce, ve které se kopaná hraje. Že je to prakticky nemožné, především pak v našich klimatických podmínkách, je všem, kteří vědí, jak bývají zatížená hřiště, jasné. Vývoj, který jde i v této oblasti nesmírně rychle kupředu,ukázal, že lze nahradit trávu přírodní trávou umělou, která se svými parametry bude té klasické co nejvíce blížit. V Luhačovicích byla položena umělá tráva zatím té nejdokonalejší - III.generace. Celý princip spočíval v tom, že na dokonale připravený a odvodněný základ z drceného kameniva byla položena pružná gumová podložka o síle 2 cm a na ní rozprostřen koberec, který má výši vlasu 6 cm.. Do takto připraveného koberce byl speciálním strojem vsypán křemičitý písek a na úplný závěr gumový granulát. Výška samotného vlasu, který zůstává nad vsypem, je asi 2,5 cm. Záruka na tuto stavbu je 10 let, minimální životnost trávníku udává výrobce 15 let.

Jak byla tato akce financována?
Celá stavba, kterou prováděla firma Tenis Zlín, a. s., stála necelých 15 milionů korun a proběhla v neuvěřitelně krátké době od poloviny července do 20. září. Základem možnosti výstavby byla 10 milionová státní dotace, půl milionem přispěl Zlínský kraj a zbytek dofinancovalo město Luhačovice.

Můžete našim čtenářům sdělit rozměry hřiště, bude mít nějaké certifikáty?
Rozměry hřiště byly zvětšeny a nyní je 101 metrů dlouhé a 64 metrů široké, přičemž je plně zajištěna bezpečnost hráčů v doběhových zónách, které činí na délce 4 metry za brankami a v šířce 3 metry za postranními čarami. Všechny tyto úpravy a kvalita hrací plochy by měly zabezpečit, aby hřiště získalo certifikát FIFA a UEFA. Nejvyšší mistrovskou soutěž, kterou je zde možné hrát v našich podmínkách, je III.liga, avšak přátelská utkání je zde možné hrát bez naprostého omezení včetně reprezentačních celků.

Počítáte s celoročním využitím?
Vybudování tohoto typu hřiště předpokládá jeho celoroční využití. Protože se jedná o jedno z prvních hřišť v České republice s touto technologií, lze očekávat i zájem fotbalových klubů. K tomu nezbytně především v zimních měsících patří i osvětlení. Součástí vybudování hřiště bylo i jeho osvětlení. Bylo postaveno 6 nových sloupů o výšce 18 metrů a na nich umístěna svítidla tak, aby bylo možno bez problémů využívat hřiště prakticky 24 hodin denně a 12 měsíců v roce.

Je nutné mít pro hru na tomto hřišti speciální obuv, jak se bude tento povrch udržovat?
Pro spoustu lidí bude určitě zajímavá informace, že na tomto povrchu je možné prakticky hrát v jakékoliv sportovní obuvi. Jediným omezením jsou kopačky s tzv. vyměnitelnými kolíky, které by mohly trávu vytrhávat.
Co se týká údržby, ta je přes běžný rok minimální. Jedenkrát týdně se celé hřiště přejede speciální sítí, která narovná vlas a upraví případné malé nerovnosti. Jednou až dvakrát ročně se hřiště přejede zase speciálním strojem, který jej zbaví různých nečistot. Protože lajny jsou do koberce přímo vlepeny, odpadá neustálé lajnování. Připočteme-li k tomu celkovou údržbu běžného travnatého hřiště, jeho sečení, zalévání a neustálou péči o něj, mělo by dojít i k výrazné finanční úspoře v této oblasti. Před zimním provozem se toto hřiště prosolí a je nutné jej neustále udržovat tak, aby na něm nezůstával sníh. Proto pochopitelně zimní údržba bude daleko náročnější než letní.

Kdo bude správcem hřiště, bude možné si jej objednat, počítá se i s jiným využitím než pro fotbal, bude využíváno i hosty sportovní haly?
Hřiště bude spravováno a udržováno příspěvkovou organizací města - Sportovním centrem Radostova. Zde bude možné si hřiště objednat a domluvit se na jeho využití. Je pochopitelné, že využívat jej bude především místní fotbalový klub, který má v současné době v soutěžích 7 mužstev a jejich tréninkové jednotky a zápasy budou tvořit základ využití hrací plochy.
Využití tohoto hřiště však podle mne bude víceúčelové, např. školami, turnaji v minikopané aj. Jak už jsem se zmínil, hřiště patří do komplexu SC Radostova. Předpokládám proto, že propojení bude velmi úzké a že toto zařízení dopomůže i ke zlepšení využití ubytovacích kapacit a všech služeb, které komplex nabízí. Jsem přesvědčen o tom, že nové vedení sportovního centra pro to udělá maximum a že se mu to podaří.

Myslíte si, že zlepšení podmínek pro kopanou přivede na hřiště více dětí a mládeže?
Před 10 lety začala v Luhačovicích systematická práce s mládeží v kopané. Za tuto dobu byla vychována řada nadějných fotbalistů, z nichž někteří odešli hrát vyšší soutěže, především do Zlína a Uherského Hradiště, a nebo se již velmi úspěšně zařadili do současného družstva mužů FK Luhačovice hrajícího krajský přebor Zlínského kraje.
Letos vznikla díky iniciativě vedení FK Luhačovice fotbalová akademie, která by měla přilákat další malé zájemce o tento krásný sport. Já věřím, že i toto nové vybudování hřiště pomůže nastartovat v Luhačovicích ještě úspěšnější etapu kopané a výchovy mládeže, než tomu bylo v uplynulých deseti letech.

Přispěje tato aktivita podle Vašeho názoru k rozvoji cestovního ruchu v Luhačovicích?
Před nějakým časem mi redakce LN položila otázku, jak si představuji Luhačovice za 100 let. Já jsem tehdy odpověděl, že by to měl být lázeňsko-rekreační a sportovní komplex, který návštěvníkům nabídne vše, co potřebují pro udržení svého zdraví i ducha. Domnívám se, že vybudování tohoto zařízení je jednou z dalších kapek, které k tomuto mohou posloužit. Věřím, že nejmodernější povrch a také nejšetrnější ke zdraví sportovců bude tou nejlepší reklamou pro nabídku sportovního centra směrem k fotbalovým klubům.
Ale nechejme se překvapit a vyhodnocení si provedeme později, třeba za rok touto dobou.